Brandweeroefening bij ZKV, deel 2

Beste ZKVers,

In de herfstvakantie hield de vrijwillige brandweer van Zuidland in samenwerking met ZKV in/om onze accomodatie een interessante en leerzame oefening. Op deze manier konden zowel brandweer en ZKV leren hoe de gesimuleerde brand op een trainingsavond zou kunnen verlopen en wat we daarbij kunnen verwachten.

Bij deze oefening waren een aantal barmedewerkers, trainers/coaches, scheidsrechters, contactpersonen igv calamiteiten en verantwoordelijken (bestuur) aanwezig. Van deze groep vrijwilligers is vrijwel altijd iemand op de accomodatie aanwezig. Tevens was er voldoende publiek omdat de seniorentrainingen iets later konden beginnen en deze spelers/trainers al stonden te trappelen.

Hoe de oefening verlopen is?

Tijdens het trainen kwam er ineens heel veel rook uit de kantine. Sander zag dat en rende snel naar binnen, op zoek naar de oorzaak en een brandblusser. De rook kwam in grote pluimen uit alle mogelijke openingen!

Ongeveer 10 min na bellen van 112 was de brandweer ter plaatse. Ze werden opgewacht door John, Leni en Matthijs die, in paniek, de brandweer de weg hebben gewezen: via het hek, tussen alle toeschouwers met mobieltjes, palen/korven en gestalde fietsen door, naar de hoofdingang van de kantine. De brandweer begon direct met uitrollen van alle slangen.

Een aantal mannen, waaronder de bevelvoerder, rende mee naar de hoofdingang. Daar waren Agnes, Nicole en Birthe ook in paniek: Sander was nooit meer terug naar buiten gekomen! Omdat de brandweer eerst een duidelijk aktieplan opstelde, voordat ze blindelings naar binnen renden, leek iedere minuut wel een eeuwigheid te duren: Sander is nog binnen!

Gestructureerd ging de brandweer het gebouw in en vond Sander. Hij is zo snel mogelijk, buiten bewustzijn, naar buiten gebracht. Daar bleek Birthe EHBO'er te zijn. Ze kon daarmee de 2 brandweermannen ontzien en zich ontfermen over Sander.

Zoekend naar andere slachtoffers, maar met omstanders die in paniek waren, werd niet gelijk duidelijk wie er nog meer binnen waren. Na rondvragen wist iemand Peter en Stefan te missen. Die stonden te douchen en hadden daar niks meegekregen van de brand! Nadat ze 'gered' waren hebben ze zich snel tussen alle omstanders gemengd. Niet handig, want nu was nog niet voor iedereen duidelijk of beide heren uiteindelijk uit het gebouw waren.

De brand, in de EHBO ruimte, werd geblust, nadat alle slachtoffers waren veiliggesteld. Ondertussen was de brandweer op zoek geweest naar de sleutels van het gebouw. Iemand wist het sleutelkastje in de keuken aan te wijzen. Maar het is uiteraard voor de brandweer een gevaarlijke zoektocht naar zo'n kastje in een gebouw dat ze niet bekend is. Een aantal mannen is hier speciaal de met rook gevulde kantine ingegaan en heeft, met gevaar voor eigen leven, uiteindelijk de sleutel gevonden.

Omdat er veel rook bleef komen MOEST er nog wel een andere brandhaard zijn. Toen dat werd geroepen en de brandweer rondom het gebouw ging lopen, wist Leni zich ineens te herinneren dat ze smiddags een monteur had laten komen voor de ketel. Aansluitend vonden ze in de CV ruimte de monteur, Ruben. Die had met zijn werkzaamheden de brand veroorzaakt. Deze was dus helemaal niet begonnen in de EHBO ruimte, maar in de CV ruimte! De monteur heeft, doordat hij even 'vergeten' was en een hele lange tijd in de met rook gevulde ruimte heeft gelegen, het helaas niet overleefd.

De brand werd geblust, het gebouw had grote schade opgelopen (de vlammen hebben bijna een halfuur om zich heen kunnen grijpen), maar veel belangrijker nog: 1 persoon heeft, met brandwonden en ademhalingsproblemen, nog weken in het ziekenhuis gelegen. En erger kun je je niet voorstellen: de CV monteur heeft de brand niet overleefd.

Voor een ieders geruststelling: DIT WAS EEN OEFENING en allemaal in scene gezet.

Maar had dit anders kunnen aflopen? Hebben we iets van deze avond geleerd?

Jazeker:

Zelf aktie ondernemen.
Ondanks dat dit door de brandweer deels wordt afgeraden, is het begrijpelijk dat we schade aan onze accomodatie zelf proberen zo veel mogelijk te voorkomen en zelf willen blussen. Veiligheid van mensen en dieren staat (met STIP !) bovenaan, maar uiteindelijk zou door het blussen van een nog kleine brand (er zijn op diverse plaatsen blussers aanwezig) de schade beperkt kunnen blijven.

Maak deze keuze altijd weloverwogen en ga in zo'n geval NOOIT alleen het gebouw in en zorg ALTIJD dat er meerdere mensen zijn die weten dat je naar binnen bent. Zorg er ook voor dat je altijd weer naar buiten kunt komen. Waarschijnlijk had Sander het er een stuk beter vanaf kunnen brengen als hij niet zonder de situatie in te schatten naar binnen was gerend!

Blijf kalm en geef de hulpdiensten elke voorsprong die ze kunnen krijgen.
Vang hulpdiensten goed herkenbaar (met bijv een hesje), veilig (niet midden op de weg) en rustig op. Maak de weg tussen parkeerplaats en de ingang vast vrij. Spelmateriaal en fietsen aan de kant kunnen en het grote hek alvast openen.

Ook hadden, waar mogelijk, alle deuren van het slot gehaald kunnen worden (maar NIET openen!). Je hebt een paar minuten om daar rustig over na te denken. Het hek achter het magazijn hadden we ons dan misschien kunnen herinneren.

Zorg dat bekend is waar iedereen zich bevind.
Is dit nog in het gebouw (al is het in de kleedkamers, Peter en Stefan bijvoorbeeld)? Zorg dat iedereen buiten op het veld is EN BLIJFT. We moeten zeker de hulpdiensten niet in de weg gaan lopen (met bijv mobieltjes, of in paniek). Ook het zoeken naar slachtoffers die er niet (meer) zijn neemt kostbare tijd in beslag. Vraag dus op voorhand rond of er mensen ontbreken, of dat er misschien externe mensen aanwezig kunnen zijn. De CV monteur bijvoorbeeld...

Voorzie in zoveel mogelijk informatie.
Wie is de bevelvoerder van de brandweer?
Wie heeft de sleutels van het gebouw? Of waar liggen ze?
Wie kan er dienen als informatie verschaffer, wie is onze contactpersoon voor de brandweer?
Heeft er iemand een EHBO of BHV diploma (om de hulpdiensten te kunnen assisteren, zoals Birthe)? Wie is dat?
Waar zitten de gasafsluiter, de stroomgroepen en andere belangrijke (mogelijk gevaarlijke) aansluitingen?
Waar zitten deuren en andere ingangen/vluchtwegen?

Vraag rond. Informeer als je het niet weet. Het is superbelangrijke informatie voor de brandweer!

Maar het allerbelangrijkste: blijf rustig. Ondanks de situatie. Dat kan je helpen belangrijke informatie te herinneren die de hulpdiensten hard nodig hebben om hun taak optimaal, en zo snel mogelijk, te kunnen uitvoeren!

We (en de brandweer) hebben er absoluut veel van geleerd. Laten we hopen dat we een dergelijke situatie nooit hoeven mee te maken. En als het ooit gebeurt: Veiligheid en gezondheid gaan boven alles. Echt alles!

Groeten,

Rene